Коронавирус в България

Коронавирус CoVid 19 – всичко, което трябва да знаем

Коронавирусът може да се предава от човек на човек, без да е осъществен директен контакт с болни хора или без да е пътувано в заразени територии.

Съдържание:

1. Как да не изпадаме в паника?
2. Симптоми на CoVid-19
3. Какво е коронавирус?
4. Какви са разликите с обикновения грип
5. Предпазни мерки
5.1. Ще ни предпази ли маската за лице?
6. Рискова група хора
7. Пригответе се за CoVid-19 сега
8. Внимавайте за симптоми и предупредителни знаци
8.1. Какво да правите, ако се разболеете
9. Какво могат да направят другите за подкрепа на възрастните хора в семейството
10. Бременност, раждане и кърмене
11. С какво да засилите имунната си система
12. Какво да правите, ако вече сте болни
13. Статистика за заболели и починали от Коронавирус CoVid-19
14. Често задавани въпроси

Новият коронавирус COVID-19 се появи на животински пазар с лоши санитарни условия в Ухан, Китай, като успя да се разпространи успешно в цял свят и е напълно реален нов вирусен щам.

Как да не изпадаме в паника?

Болниците в Ухан са препълнени с болни пациенти, затова и се наложи допълнително да се строят болнични сгради в Китай. Коронавирусът се разпространява навсякъде – в САЩ, Италия, Израел, Естония, Япония, Корея, Иран, Тайланд, Испания, Великобритания, България и други над 150 страни в целия свят.

Центърът за контрол на заболяванията предупреждава, че трябва да се подготвим за епидемично разпространение, което означава, че вирусът може да се предава от човек на човек без кой знае какви контакти с болни хора или без да е пътувано в заразените територии. Може да не успеем да го ограничим, но можем да се опитаме да смекчим разпространението, като използваме някои важни методи.

Докато чакаме глобално сътрудничество между учени и изследователи, надявайки се да бъдат налични диагностични тестове и ваксина, следващата информация и препоръки трябва да бъдат приложени веднага.

Инкубационният период (времето между заразяване с вируса и проявата на симптомите) е 2-14 дни.

Симптоми на CoVid-19

На 11 март 2020 беше обявена пандемия в световен мащаб от СЗО (Световната Здравна Организация) във връзка с бързото разпространение на коронавируса от Ухан. Дали е правилно това действие или не ще покаже единствено времето оттук насетне.

Все пак едно е ясно – вирусът е сред нас и заразява хората. Дали случайното кихане или кашлица, които чувате ви звучат подозрително? Това признак за заразен с новия вирусен щам ли е? Как бихте разбрали, ако сте се разболели?

Най-подробната разбивка с проценти за симптомите е направена от СЗО на база над 60 000 изследвани случая, основно в Китай. Ето какви са основните и най-често развиващи се у болните симптоми:

Температура – 88%

Суха кашлица – 68%

Умора – 38%

Гъсти храчки – 33%

Задух – 19%

Болки в костите – 15%

Болки в гърлото – 14%

Главоболие – 14%

Втрисане – 11%

Гадене или повръщане – 5%

Запушен нос – 5%

Диария – 4%

Какво е коронавирус?

COVID-19 е инфекция на долните дихателни пътища, което означава, че повечето от симптомите се усещат в гърдите и белите дробове. Това е различно от настинките, които довеждат до инфекция на горните дихателни пътища, където получавате хрема и запушвания на синусите.

Добрата новина е, че в Китай повечето хора, които са се разболели – около 80% – са имали леки до умерени симптоми. Повечето хора ще прекарат този вирус у дома, вероятно на крак и без да подозират за това.

Нов щам коронавирусАко започнете да проявявате симптоми, обадете се на личния си лекар. Заповедите и насоките на отговорните лица по овладяването на ситуацията с вируса в България, е да се обаждате по телефона, и по никакъв начин да не отивате директно при лекаря си. Причината е прозаична – това може да разпространи инфекцията около лекарския кабинет.

Средното време, необходимо на хората да се разболеят, след като са изложени на вируса, е около 5 дни. Някои хора се разболяват по-бързо, само ден след излагането им, докато други не се разболяват в продължение на около 2 седмици, поради което САЩ са поставили под карантина хора в продължение на 14 дни.

На неотдавнашен брифинг в пресата Нанси Месонние, директор на Националния център за имунизация и респираторни заболявания на CDCs, заяви, че вирусът се разпространява лесно от човек на човек и че никой няма имунитет срещу него, защото е нов.

„Въз основа на това е честно да се каже, че докато траекторията на епидемията се разраства, много хора по света в даден момент, ще бъдат изложени на този вирус и много от тях ще се разболеят. Не очакваме повечето хора да развият сериозно заболяване. “ – каза тя.

Около 14% от хората в Китай са имали тежки симптоми, които включват проблеми с дишането, забързано поемане на въздух (повече от 30 вдишвания в минута) и ниско съдържание на кислород в кръвта. Тези пациенти се нуждаят от допълнителен кислород и понякога специализирана апаратура, която да им помогне да дишат. В Китай тези пациенти бяха хоспитализирани и подложени на обдишвания със специални уреди.

Около 1 на 20 пациенти са били в критично състояние. Това са около 5%. Тези пациенти са развили дихателна недостатъчност и органна недостатъчност.

Хората, които изглежда са изложени на най-висок риск от сериозно заболяване от COVID-19, са възрастни над 60-годишна възраст или хора, които имат влошено здравословно състояние като високо кръвно налягане, диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания или рак. Най-високият брой смъртни случаи в световен мащаб – 22% – е при възрастни над 80-годишна възраст.

Какви са разликите с обикновения грип

Разлимики между коронавирус и грип
Източник: bnt.bg

Някои се чудят с какво Coronavirus COVID-19 се различава от грипния вирус. COVID-19 се причинява от вирус, който изглежда по-заразен, разпространява се чрез директен контакт от човек на човек и чрез въздушни капчици, което означава, че в радиус от около 2 метра сте склонни да се заразите.

Тези капчици могат да попаднат в носа на хората, които са наблизо и евентуално да се вдишат в белите дробове. Възможно е човек да се зарази, като докосне повърхността или предмета, върху който има вирусни частици и след това докосне собствената си уста, нос или евентуално очите си, но това не се смята за основният начин за разпространение на вируса.

Някой може да разпространи вируса, без да е болен, въпреки че хората се смятат за най-заразни, когато са много болни. Няма ваксина и няма специфично лечение все още, макар че вече има известни позитивни новини за напредък в тази светлина.

Понастоящем смъртността от коронавирус е около 2%, освен ако не се развие до нивото на пандемия, където смъртността е много по-висока, както в случаите на SARS със смъртност от 9%. Отново отбелязваме, че СЗО обяви този вирус за пандемия, макар че смъртността е много ниска на този етап.

Грипът, от друга страна, се причинява от няколко вируса, като грип А и В, а инкубационният му период е 1-4 дни. Характеризира се с висока температура, силна умора, болки в гърба и може също да прогресира до пневмония, бактериални инфекции и смърт. Бързите диагностични тестове са лесно достъпни за разлика от липсващите за коронавируса.

Противогрипните ваксини имат степен на превенция от 40-60%, като за лечение се предлагат и няколко антивирусни медикамента. На база тази информация всеки човек може да прецени до колко са ефективни наистина тези ваксини.

Тъй като сега изглеждаме толкова уязвими пред новия вирус, нека не забравяме, че всички можем да следваме прости поведенчески техники за превенция.

Как можем да се предпазим от Коронавирус CoVid 19?

Понастоящем няма ваксина за предотвратяване на коронавирусната болест на 2019 (COVID-19).

Най-добрият начин да се предотврати заболяването е да се избегне излагането на този вирус.

Смята се, че вирусът се разпространява главно от човек на човек.

  • Между хората, които са в близък контакт помежду си (в рамките на около 2 метра).
  • Чрез въздушни капчици, произведени, когато заразеният човек кашля или киха.

Тези капчици могат да попаднат в устата или носа на хора, които са наблизо и евентуално да се вдишат и преминат към белите дробове.

Предпазни мерки

Ежедневно трябва да предприемаме следните предпазни мерки:

  • За собствена защита

Измиване със сапунЧесто миене на ръцете

Мийте ръцете си често със сапун и вода за поне 20 секунди, особено след като сте били на обществено място, или след като кашляте или кихате.

Ако сапунът и водата не са лесно достъпни, използвайте дезинфектант за ръце, който съдържа най-малко 60% алкохол. Покрийте всички повърхности на ръцете си и ги разтрийте заедно, докато станат сухи.

Избягвайте да докосвате очите, носа и устата с немити ръце.

Изолация у домаИзбягвайте близки контакти

Избягвайте контакта с болни хора.

Пазете дистанция от други хора, ако има регистриран случай на COVID-19 в населеното ви място. Това е особено важно за хората, които са изложени на по-висок риск да се разболеят.

  • За защита на околните хора

Останете си у домаОстанете си вкъщи, ако сте болни

По този начин може да получите адекватна медицинска помощ.

 

 

Кърпичка за киханеПравилно кашляйте и кихайте

Покрийте устата и носа си с кърпа или ръка, когато кашляте или кихате, или използвате вътрешната част на лакътя.

Изхвърляйте използваните кърпички в кошчето.

Веднага измийте ръцете си със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапунът и водата не са лесно достъпни, почистете ръцете си с дезинфектант за ръце, който съдържа най-малко 60% алкохол.

Предпазни маскиИзползвайте маски за лице

Ако сте болни: Трябва да носите маска за лице, когато сте около други хора и преди да влезете в кабинета на медицинския специалист. Ако не сте в състояние да носите маска за лице (например, защото това води до проблеми с дишането), тогава трябва да направите всичко възможно да предпазите останалите от кашлицата и кихането си, а хората, които се грижат за вас, трябва да носят маска за лице, ако влязат в стаята.

Ако НЕ сте болни: Не е необходимо да носите маска за лице, освен ако не се грижите за болен (и те не са в състояние да носят маска за лице).

Почистване у домаДезинфекция и почистване

Почиствайте и дезинфекцирайте често докосваните повърхности. Това включва маси, брави, ключове за осветление, плотове, дръжки, бюра, телефони, клавиатури, тоалетни, кранчета, мивки и т.н.

Ако повърхностите са замърсени, почистете ги като използвате почистващ препарат или сапун преди дезинфекцията.

За дезинфекция:

Приготвяне на разтвор от белина

За да го направите, смесете 4 чаени лъжички белина с литър вода.

Следвайте инструкциите на производителя за приложение и правилна вентилация на въздуха. Проверете дали продуктът не е с изтекъл срок на годност. Никога не смесвайте домакински белина с амоняк или друг почистващ препарат.

Алкохолни разтвори

Уверете се, че разтворът има поне 70% алкохол.

Ще ни предпази ли маската за лице?

Тъй като коронавирусът продължава да се разпространява по целия свят, най-добрата защита е … разумът. Много известни личности публикуват свои снимки в социалните медии, носещи маски върху носовете и устата си, за да се опитат да предпазят от вируса. Някои ги носят в самолети, а други ги слагат, само когато излизат навън по работа.

В крайна сметка маската ще ни помогне ли?

Маски за лице за профилактикаЗа повечето хора отговорът е – не. Само медицински специалисти, хора, които се грижат за някой с коронавирус, или тези, които имат симптоми и са болни, трябва да носят маска.

Неха Патхак, доктор по медицина, медицински редактор на WebMD, казва, че една маска може да ви свърши работа като ви напомня да не докосвате лицето си. Това може да попречи на заразеното кихане и капки от кашлица да попадне в носа и устата. Но понякога маските могат да „причинят повече вреда, отколкото полза, защото хората имат невярно чувство за сигурност“.

Най-доброто, което може да направите, за да се предпазите, е да миете по-често ръцете си и да не пипате лицето си. Това върши по-добра работа за предпазване от коронавируси.

И въпреки че селфитата на знаменитостите показват различни стилове, Патхак отбелязва, че не всички маски са еднакви и определено не вършат една и съща работа.

Хирургическите маски често са сини с бели рамки. Обикновено се продават в аптеките за 10-20 стотинки. Те не вършат добра работа, за да ни предпазят от вирусните капчици. Те са най-подходящи и полезни за хора, които вече са заразени с вируса и трябва да избягват разпространението му.

Маските от плат, покриващи носа и устата, улавят влагата и могат да помогнат на бактериите и вирусите да се развиват и разпространяват много по-бързо.

Ефективни предпазни маскиСпециалните респиратори, да не се бъркат с тези за многократна употреба, са това, което медицинските специалисти използват. Те филтрират поне 95% от частиците във въздуха, който дишате. И затова са най-надеждни. Но, колко от тях сте виждали всъщност?

Рискова група хора

Ако сте изложени на по-висок риск да се разболеете от CоVid-19, трябва да:

  • Разполагате с достатъчно провизии;
  • Прилагате ежедневни предпазни мерки, за да предпазите себе си и околните;
  • Внимавате, когато излизате на публично място, като се пазите от други болни;
  • Избягвате колкото е възможно повече струпването на хора на едно място;
  • Отложите почивки и пътувания.

По време на епидемия от COVID-19 в населеното място, останете вкъщи колкото е възможно повече, за да намалите допълнително риска да се разболеете.

Кой е с най-висок риск?

  • Възрастни хора
  • Хора със сериозни хронични заболявания като:
  • Сърдечно заболяване
  • Диабет
  • Белодробни болести

Ако епидемия от COVID-19 бъде обявена в България и във вашия град или село, тя може да продължи дълго време. В зависимост от това колко голямо е огнището, служителите в Министерството на здравеопазването могат да препоръчат конкретни действия на местните управленци, за да намалят риска хората да бъдат изложени на COVID-19. Тези действия могат да забавят разпространението и да намалят въздействието на болестта.

Ако сте изложени на по-висок риск от сериозно заболяване от коронавируса, поради възрастта или защото имате сериозен дългогодишен здравословен проблем, е изключително важно да предприемете действия, за да намалите риска от възможно заразяване.

Пригответе се за CoVid-19 сега

  • Наличие на провизии

Свържете се с личния си лекар, за да попитате за получаването на допълнителни необходими лекарства, които да имате под ръка, в случай че избухне огнище на коронавирус и трябва да останете у дома за продължителен период от време.

Ако не можете да получите допълнителни лекарства, помислете за направа на поръчка в интернет за тях.

Бъдете сигурни, че имате лекарства без рецепта и медицински консумативи за лечение на висока температура и други по-леки здравословни симптоми. Повечето хора ще могат да се възстановят от вируса у дома.

Имайте достатъчно стоки от първа необходимост и храни под ръка, така че да бъдете готови да останете у дома за определен период от време.

  • Вземете ежедневни предпазни мерки

Изолация у домаИзбягвайте близък контакт с болни хора

Ежедневно прилагайте следните превантивни действия

 

 

Измиване със сапунПочиствайте ръцете си често

Мийте ръцете си често със сапун и вода за най-малко 20 секунди, особено след издухване на носа, кашлица или кихане, или ако сте били на обществено място.

Ако сапун и вода не са налични, използвайте дезинфектант за ръце, който съдържа най-малко 60% алкохол.

Доколкото е възможно избягвайте докосването на повърхности на обществени места – бутони на асансьори, дръжки на врати, перила, ръкостискане с хора и др. Използвайте парцал или ръкав, за да покриете ръката или пръста си, ако трябва да докоснете нещо.

Измийте ръцете си след докосване на повърхности на обществени места.

Избягвайте да докосвате лицето, устата, носа, очите.

Почистване у домаПочистете и дезинфекцирайте дома си, за да премахнете микробите

Избягвайте тълпите, особено в лошо проветриви помещения. Рискът от излагане на респираторни вируси може да се увеличи в препълнени, затворени условия с малка циркулация на въздуха, ако има хора в тълпата, които са болни.

Избягвайте всички несъществени пътувания.

Имайте план, ако се разболеете!

Консултирайте се с вашия личен лекар относно наблюдението на вашето здраве за симптоми, предполагащи зараза с новия щам коронавирус.

Поддържайте връзка с другите по телефона или по имейл. Може да се наложи да поискате помощ от приятели, семейство, съседи, здравни работници и т.н., ако се разболеете.

Определете с кого да се свържете, за да ви осигури грижи, ако се разболеете.

Внимавайте за симптоми и предупредителни знаци

Обърнете внимание на потенциалните симптоми на коронавируса, а именно температура, кашлица и задух. Ако чувствате, че развивате симптоми, обадете се на вашия лекар.

Ако усетите по-сериозно описаните симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ. При възрастни най-предупредителните знаци за заразяване са:

  • Затруднено дишане или задух
  • Постоянна болка или натиск в гърдите
  • Син оттенък на устните или лицето

* Този списък не включва всички симптими, а най-често проявяващите се.

Какво да правите, ако се разболеете

Останете вкъщи и се обадете на вашия личен лекар.

Ако не сте достатъчно болни, за да бъдете хоспитализирани, можете да се възстановите у дома. Следвайте инструкциите на лекарите за това как да се грижите за себе си в домашна обстановка.

Знайте кога да получите спешна помощ.

Какво могат да направят другите за подкрепа на възрастните хора в семейството

Имайте информация какви лекарства приема вашият роднина и вижте дали можете да им помогнете да имат допълнителни под ръка.

Наблюдавайте за наличие на необходимите храни и други медицински консумативи, както и създайте резервен план.

Запасете се с трайни хранителни стоки, които да имате под ръка в дома си, за да сведете до минимум пътуванията до магазините.

Бременност, раждане и кърмене

Има ли риск за бременнитеБременните жени се считат за група, изложена на риск от вирусни респираторни инфекции, като например инфекцията COVID-19 и сезонния грип. Възможни неприятни последствия може да се наблюдават както върху майката, така и при плода.

При сезоннния грип се препоръчва ваксина по време на бременност. При липса на ваксина срещу SARS-CoV-2, вирусът, отговорен за COVID-19, се препоръчват профилактични прегледи за бременни жени и ревизиране на контактите им, според препоръките на Epicentro.

Тези действия изискват честа и правилна хигиена на ръцете и избягване на контакт с болни или подозрителни лица, съгласно препоръките на Министерството на здравеопазването и международните институции.

Понастоящем няма информация за повишена заболеваемост на бременните жени, свързана с  новия коронавирус.

Предаването на вируса става чрез директен контакт, кашлица или кихане на заразени хора и през замърсените ръце, докосвайки устата, носа или очите. Не е известно дали съществува предаване на вируса от майката на плода.

Сред първите 20 случая на бременни жени и бебета, родени от майки с клинични симптоми на COVID-19, вирусът не е открит в околоплодната течност или неонаталната кръв на пъпната връв.

Следователно, в момента няма доказателства, които да подкрепят вертикално предаване на коронавируса. Съответно към този момент няма конкретни клинични доказателства за възможни проблеми за майката или плода при извършване на вагинално или хирургично раждане.

Всяко временно отделяне на бебето от майката по време на хоспитализация трябва да бъде внимателно планирано от здравните специалисти и майката, като се оценят рисковете и ползите от този избор, включително защитния потенциал на коластрата, майчиното мляко и кърменето.

Вирусът, отговорен за COVID-19, не е открит в кърмата, събрана след първото хранене (коластрата) на засегнатите жени.

За да се намали рискът от предаване на заразата на детето, се препоръчва приемането на превантивни процедури като хигиена на ръцете и използване на маска по време на кърмене. В случай, че майката и детето трябва да бъдат временно разделени, се препоръчва да се помогне на майката да поддържа производството на мляко чрез ръчно или механично „изцеждане“.

С какво да засилите имунната си система

Според д-р Наташа Фуксина от Astra MD Health има суперхрани и хранителни добавки, които могат да се приемат, за да засилят имунната система на организма. Те могат да се използват от хората в случай на вирусно заболяване, включително и с Коронавирус. Важно е да се отбележи, че хранителните добавки НЕ са лекарства, но въпреки това се използват широко от лекари и медицински лица, тъй като доказано спомагат за профилактика на организма и подпомагат борбата с вирусите.

Коластра

Това е световна суперхрана, която предоставя готови антитела срещу 20 от най-разпространените вирусни бактерии. Не случайно всяко новородено получава първоначално коластра от майката си, за да може да засили имунната си система още в първите дни от живота си.

Коластрата съдържа усилвателите на имунната система под формата на имуноглобулини IgA, които помагат в борбата с възпаления и вирусни нашественици. Те могат да се приемат под формата на капсули (може да се разтварят и разреждат в някаква течност за по-лесен прием от малки деца), като трябва да се приготвят само от първото доене на младите крави! Това е изключително важно, тъй като много от продуктите на пазара се приготвят от първите няколко издоявания на кравите, при което значително намалява ефекта от продукта.

Може да откриете качествена коластра, приготвена по най-съвременни методи и подходяща за всички възрасти – от няколкомесечни бебета до хора в преклонна възраст. Прочетете за продукта тук ➲ Коластра

Водорасли

Тази суперхрана отдавна е доказала своята ефективност за организма и с ползите, които допринася за него. Съществуват разнообразни видове водорасли, като те най-много се употребяват в Япония. Не случайно хората там са рекордьори по дълъг живот и страната е известна с големия брой на жителите си, които са на над 100 годишна възраст.

Синьо-зелените водорасли Афа са едни от най-масово разпространените в световен мащаб и се използват поради огромния и богат химичен състав от полезни витамини и минерали, който притежават. Те са световно призната супер храна, която може да се приема от бебета до стари хора. Тук може да получите повече информация за тях ➲ Водорасли Афа

Масло от риган

Известно е, че маслото от риган има антимикробни свойства, включително антивирусни и антибактериални. Може да се започне прием почти от всеки човек и да се спазва посочения дневен прием на опаковката.

Маслинови листа

Доказано е, че екстрактът от маслинови листа има антимикробни и антиоксидантни действия. Освен това може да понижи кръвното налягане, да балансира кръвната захар при диабетиците и да забърза метаболизма. Съчетава се добре с маслото от риган.

Ехинацея

Известно е, че ехинацеята се използва при симптоми на настинка и грип. Има висока успеваемост срещу сезонните грипни вируси и инфекции на горните дихателни пътища.

Бъз

Сиропът от бъз е известен като мощен съюзник срещу грипа и допринася за засилване на имунната система. Той е модулатор на имунната система, съдържащ фенолни киселини и витамин С.

Витамин C

Този витамин е задължителен, защото е доказано ефективен и с много положителни ефекти за подпомагане засилването на имунната система. Приемането на 2-6 капсули от Супер Плодова Енергия с Витамин Ц е добра превенция при разпространение на вируси. Подробности за този продукт може да прочетете тук ➲ Витамин C

Витамин D

Витамин Д може да помогне за укрепване на имунната система. Препоръчва се много сериозно през зимата, тъй като това е витамин, който е пряко свързан със слънчевите лъчи и ако намалее натрупването му в организма, вътреклетъчните процеси не могат да се осъществяват оптимално. В най-добрия случай е желателно да използвате изцяло Органичен Витамин D, който може да откриете тук ➲ Витамин D

Магнезий

Магнезият е важен микроелемент и е изследван като модулатор на имунната система. Може да се приема перорално и да се прилага локално, под формата на магнезиев хлорид. Той също е важен участник в биохимичните процеси в организма и е желателно в някои ситуации да се приема с профилактични цели.

Селен

Селенът е хранителен антиоксидант, който осъществява биологични ефекти чрез включването му в селенопротеини. Недостигът му в организма може да направи имунната система неспособна да извърши бърз имунизационен отговор срещу настъпващия в организма вирус.

Пробиотици

Пробиотиците могат да помогнат за поддържане на микробиома в червата, за да благоприятства спирането на навлизането на вирусните бактерии. Всъщност малко хора знаят, че именно количеството и качеството на пробиотиците определя колко силен ще е нашия имунитет.

Приемът на подходящи и натурално извлечени пробиотици може да помогне за засилване на реакцията на вашата имунна система. Най-често се употребяват Бифидус за дебелото черво и Ацидофилус за тънките черва. Могат да се приемат и заедно.

Повече информация за натурални пробиотици без ГМО може да прочетете тук ➲ Бифидус и тук ➲ Ацидофилус.

Джинджифил

Търсенето на добавки с червен джинджифил рязко се увеличи в световен мащаб. Според високопоставен директор във фармацевтична компания, цитиран от TheJakartaPost, хората вярват, че растението може да засили имунната им система.

Червеният джинджифил е растение, което лесно може да се намери и в България. Хората в Индонезия го използват като средство за лечение на кашлица или главоболие с много добра ефективност.

Какво да правите, ако вече сте болни

Обадете се на вашия лекар. Ако смятате, че сте били изложени на COVID-19 и имате висока температура, както и симптоми, като кашлица или затруднено дишане, обадете се на задължително на вашия лекар за медицински съвет.

Стъпки, за да предотвратите разпространението на COVID-19, ако сте болни

Ако сте болни от COVID-19 или подозирате, че сте заразени с вируса, който причинява COVID-19, следвайте стъпките по-долу, за да предотвратите разпространението на болестта сред хората във вашия дом и населено място.

Карантина у домаОстанете вкъщи

Стойте у дома. Хората, които са леко болни от COVID-19, могат да се изолират у дома по време на болестта си. Трябва да ограничите дейностите и излизанията извън дома си, с изключение на получаването на медицинска помощ.

Избягвайте обществени зони. Не ходете на работа, училище или на обществени места.

Избягвайте обществения транспорт. Избягвайте използването на градски и междуградски транспорт, както и таксита.

Останете си у домаИзолирайте се във вашия дом

Стойте далеч от останалите. Колкото е възможно повече трябва да стоите в затворена стая и далеч от контакт с други хора в жилището. Също така, трябва да използвате отделна баня, ако има такава.

Ограничете контакта с домашни любимци и животни. Ако трябва да се грижите за вашия домашен любимец или да сте около животни, докато сте болни, мийте ръцете си преди и след като си взаимодействате с домашни любимци и носете маска за лице.

Свържете се с личен лекарОбадете се преди да посетите лекаря си

Първо позвънете по телефона. Ако имате съмнение, че сте заразени с коронавирус, обадете се на личния лекар или 112. Това ще помогне на здравните работници да предприемат стъпки, за да не се изложат на опасност от зараза и други хора.

Предпазни маскиНосете маска за лице, ако сте болни

Ако сте болни трябва да носите маска за лице, когато сте около други хора или домашни любимци.

Ако болният не е в състояние да носи маска за лице, тогава хората, които живеят с болния, не трябва да остават в една и съща стая с него или трябва да носят маска за лице, ако влязат в стаята на болния човек.

Кърпичка за киханеПокрийте кашлицата и кихането си

Покрийте устата и носа си с кърпа, когато кашляте или кихате.

Незабавно измийте ръцете си със сапун и вода за най-малко 20 секунди или, ако сапун и вода не са налице, почистете ръцете си с алкохолен дезинфектант за ръце, който съдържа най-малко 60% алкохол.

Измиване със сапунПочиствайте ръцете си често

Мийте ръцете си често със сапун и вода за най-малко 20 секунди, особено след издухване на носа, кашлица или кихане, отиване до банята и преди ядене или приготвяне на храна.

Използвайте дезинфектант за ръце.

Сапунът и водата са най-добрият вариант, ако ръцете са видимо замърсени.

Избягвайте да докосвате очите, носа и устата с немити ръце.

Не ползвайте с други едни и същи вещиИзбягвайте споделянето на лични предмети от домакинството

Не трябва да споделяте съдове, чаши, прибори за хранене, кърпи или спално бельо с други хора или домашни любимци в дома си.

След като използвате тези предмети, те трябва да се измият обилно с препарат и вода.

Почистване у домаПочиствайте всички повърхности ежедневно

Практикувайте рутинно почистване на повърхностите ежедневно.

Почиствайте също така всички повърхности, на които може да има кръв, изпражнения или телесни течности.

Използвайте домакински препарат за почистване или избършете в съответствие с инструкциите на етикетите. Етикетите съдържат инструкции за безопасна и ефективна употреба на почистващия продукт, включително предпазни мерки, които трябва да предприемете при прилагането на продукта, като например носенето на ръкавици и осигуряването на добра вентилация по време на употреба на продукта.

Водещи симптоми на вирусаСледете симптомите си

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако заболяването ви се влоши.

Ако имате нужда от спешна медицинска помощ и трябва да се обадите на номер 112, уведомете диспечера, че имате съмнение за зараза с коронавирус. Ако е възможно, сложете маска за лице, преди да пристигнат медиците.

Статистика за заболели и починали от Коронавирус CoVid-19

Разпространение на CoVid-19
Графиката е актуална към 15.03.2020 г.

 

В интернет съществуват няколко сайта, които следят развитието на новия вирус. Те отчитат данни в реално време и може да следите колко бързо се разпространява CoVid 19 по света.

Един от тези сайтове е Worldometers.com, в който може да видите общо регистрираните заразени с новия щам коронавирус, както и колко от тях са се излекували и колко са загубили живота си.

Може да проследите разпространението на заразата в цял свят, като има детайлна статистика за общо и новите регистрирани случай във всяка държава. Също така има информация за тежко болните, смъртните случай и преборили заразата хора.

Това е полезно за всеки, който желае да се убеди дали наистина е толкова страшен този вирус или по-скоро се всява паника в обществото с цялостно медийно облъчване.

Сайтът е известен и с възможността на живо да се следи за световната популация и нейното движение. Това включва статистика по държави за новородени и починали хора. Също така в глобален мащаб се изследва броя на текущото населениe, броя на новородените и умрели през текущата година и всеки един календарен ден, както и нарастването на населението на ежедневна база.

По-любопитните ще открият и много други полезни статистики в световен мащаб, като цифрите се следят ежесекундно и се отбелязват моментално в таблиците на сайта.

Често задавани въпроси

Какво е коронавирус CoVid 19?

COVID-19 е ново заболяване, причинено от нов щам коронавирусна бактерия, който досега не е наблюдаван при хората. Болестта засяга долните дихателни пътища.

Какъв е източникът на вируса?

Коронавирусите са голямо семейство от вируси. Някои причиняват заболявания у хората, а други, като кучешките и котешките коронавируси, заразяват само животни. Рядко се появяват животински коронавируси, които заразяват както животни, така и хората и могат да се разпространяват между тях. Предполага се, че вирусът е възникнал на животинския пазар в Ухан, Китай.

Как се разпространява вирусът?

Този вирус е открит за първи път в град Ухан, провинция Хубей, Китай. Първите инфекции са отчетени на пазара за животни, но сега вирусът се разпространява от човек на човек. Вирусът, който причинява COVID-19, изглежда се разпространява лесно и устойчиво по въздушнокапков път.

Може ли някой, който е заразен да предаде болестта?

Вирусът, който причинява COVID-19, се разпространява от човек на човек. Някой, който е заразен, може да разпространи болестта сред другите хора. Ето защо СЗО препоръчва тези пациенти да бъдат изолирани или в болницата, или у дома, в зависимост от това доколко са болни. Някой, който е излекуван, се счита, че не представлява рисков фактор за останалите хора.

Може ли някой, поставен под карантина, да зарази други хора?

Карантина означава отделяне на човек или група от хора, които са били изложени на заразна болест, но не са проявили симптоми все още. При COVID-19 периодът на карантина е 14 дни. Някой, който е освободен от карантината и не е развил симптомите на болестта, се счита че не е вирусоносител.

Може ли коронавирус да се предава чрез предмети?

Възможно е човек да се зарази с COVID-19, като докосне повърхност или предмет, който има вирусни бактерии върху него, и след това докосне собствената си уста, нос или очи, но това не се смята за основният начин за разпространение на вируса. Като цяло, коронавирусите имат кратък живот върху повърхностите на предметите и съответно има много малък риск от разпространение и заразяване по този начин.

Затоплянето на времето ще спре ли разпространението на заразата?

Все още не е известно дали времето и температурата влияят върху разпространението на COVID-19. Някои други вируси, като обикновената настинка и грип, се разпространяват повече през студено време, но това не означава, че е невъзможно да се разболеем от тези вируси и през останалите месеци в годината. На този етап не е известно дали разпространението на коронавируса ще намалее, когато времето стане по-топло.

Как мога да се защитя?

Повече информация как да се предпазите, може да получите тук ➲ Предпазни мерки.

Какво трябва да направя, ако близък се разболее?

Когато имате контакт със заразен, следвайте тези инструкции тук ➲ Какво да правите, ако се разболеете.

Кои хора са с най-голям риск от заразяване?

Статистиката на заболелите до момента показва, че някои хора са изложени на по-висок риск от разболяване, в това число възрастни и хора със сериозни хронични заболявания като сърдечна болест, диабет и белодробни заболявания.

Какви мерки да предприемат рисковите групи?

Ако сте изложени на по-висок риск да се разболеете от COVID-19, трябва да се запасите с провизии, да прилагате ежедневни предпазни мерки, когато излизате на публично място да се пазите от други болни, да ограничите близкия контакт и да си миете ръцете често. Ако в района ви има огнище на заразата, останете вкъщи колкото е възможно повече. Обръщайте внимание за симптоми и ако се почувствате зле се свържете с медицински лица.

Маската за лице ще ме предпази ли?

Маската за лице трябва да се използва от хора, които са вече заразени и проявяват симптоми. По този начин те ще ограничат възможността от предаване на вируса сред други хора. Употребата на маска от здрав човек не гарантира предпазване от заразяване.

Мога ли да се заразя от китайски стоки?

Все още има много неизвестни за новооткрития коронавирус. Като цяло, поради лошата преживяемост на вирусните частици на коронавируса по повърхностите на предметите, има много малък риск от разпространение на вируса чрез продукти или опаковки, особено ако доставката пристига от Китай за период от няколко седмици.

Какви са симптомите на заболяването?

Повече информация за симптоматиката на досега заразените с вируса може да получите тук ➲ Симптоми.

Трябва ли да се тествам за коронавирус?

Ако развиете симптоми като треска, кашлица или затруднено дишане и сте били в близък контакт с лице, за което се знае, че има COVID-19, както и ако наскоро сте пътували в район с разпространение на коронавируса, останете вкъщи и се обадете вашия личен лекар. Той ще определи дали имате признаци и симптоми на CoVid-19 и дали трябва да се тествате.

Мога ли да се заразя, ако отида на погребение на починал от коронавирус?

Понастоящем не е известно да има риск от заразяване, свързан с това да сте в една и съща стая с тялото на човек, починал от COVID-19.

Трябва ли да избягвам контакт с животни, ако съм болен?

На този етап няма причина да се смята, че домашните животни може да са източник на зараза с този нов коронавирус. Към днешна дата не са регистрирани случаи на заразяване на домашни любимци. Понастоящем няма доказателства, че кучета, котки, папагали и хамстери могат да разпространяват COVID-19. Въпреки това, тъй като животните могат да предават други заболявания на хората, винаги е добра идея да миете ръцете си, след като сте имали досег с животни.

Трябва ли да се притеснявам за домашния си любимец?

Трябва да ограничите контакта с домашните любимци и други животни, докато сте болни с COVID-19. Въпреки че не е имало съобщения за заразени по този начин домашни любимци или други животни, все още се препоръчва хората, болни от COVID-19, да ограничават контакта с животни, докато не се получи повече информация за вируса.

Обобщение

В заключение, тъй като тази статия НЕ е заместител на професионални медицински съвети и все още има много неизвестни около това как ще продължи развитието на коронавируса, винаги се консултирайте с личния си лекар и медицинските лица.

Следвайте препоръчаните техники за превенция, съветите за ограничаване на разпространението на вируса, засилете имунната си система и поддържайте контакт по телефона с лекар в случай на възникване на някой от посочените симптоми. Само по този начин можем да се преборим с вируса и да спрем развитието му!

1 thought on “Коронавирус CoVid 19 – всичко, което трябва да знаем”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart